lauantaina, syyskuuta 26, 2009

Ylösnousemuksia

Tänä aamuna oli levännyt olo. Niilon flunssa alkaa helpottaa. Siirin ei vielä, mutta särkylääkkeen kanssa uni maistui viime yönä hänellekin. Hyvin levätyn yön jälkeen oli ilo nousta ylös sängystä ja aloittaa siivouspäivä. Mies edellä imurin kanssa, minä perässä rätti kourassa, Siiri kokolattiamoppina seuraten imuria ja Niilo muuten vain yleisenä säätäjänä nilkoissa pyörien. Ja sitten, kun delegoi miehelle lattian pesun niin tadaa - oli tuo lainannut jostakin sellaisen lattianpesukoneen, näppärältä näytti, siinä hän työnteli konetta ees sun taas ja puhdasta tuli ilman likaveden kanssa kamppailua ja ylimääräisiä hikikarpaloita. Siinä sitten siivouksen ohessa, Siiri päivää vaille 8kk nousee seisomaan sohvaa vasten. Ja osoitti myös ettei teko ollut vahinko, vaan toisti sen pari kertaa uudelleen heti perään.


Miehet pesivät aamupäiväpuhteiksi vielä yhden maton, Niilo oli innoissaan vesileikeistä! Sai kunnolla lotrata. Siivousuurastusten jälkeen muut painuivat päikkäreille ja minä kynsihuoltoon. Nyt on taas nätit kynnet, kelpaa taas tarttua kauhan varteen.

Tänään kauha on hämmentänyt lammaspataa. Ohje on poimittu joskus Anna lehden sivulta ja on yksi suosikki reseptini. Se menee näin:

lammasta 800g
öljy-voiseosta
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
pieni purkki tomaattipyrettä
3-4 valkosipulin kynttä
tuoretta rosmariinia
n. ½ l mietoa lihalientä
½ dl balsamicoa
200 herkkusieniä ( itse jätän usein pois, ettei tule sanomista :( )
10 pikkusipulia ( tai pari vähän isompaa kuutioituna )
1 dl smetanaa

Paista kuutioitu liha pannulla öljy-voiseoksessa. Ripottele pinnalle jauhot ja mausteet. Siirrä palat pataan. Kiehauta pyree ja valkosipulimurska pannulla öljyssä. Lisää lihaliemi ja balsamico. Kaada kuuma liemi lihojen päälle. Lisää rosmariini. 175 astetta ja n. 45 min. Lisää sipulit ja pannulla kiehautetut sienet. Hauduta vielä ½h. Sekoita miltei valmiiseen ruokaan smetana ja tarkista maku ( + suola, pippuri ). Tarjoile keitettyjen perunoiden tai riisin kera. Voit tehdä ruuan myös annosruukkuihin. Hauduttamis aika on ohjeellinen, itse olen pitänyt joskus yhteensä kolmekin tuntia uunissa, aina vain paranee.

Tätä ruokaa hyvällä ruokahalulla ovat syöneet myös henkilöt, joilla on ennakkoluuloja lampaanlihaa kohtaan tai eivät siitä välitä. Eivät siis välittäneet ennen tätä. Hyvää ruokahalua!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Niina!

Hienot sivut! Meinaan kyllä kokeilla kaikki noi sun reseptit :)
Kynsihuollossakin olit käynyt, vau! Olisit voinut mainostaa, että missä kävit ne hienot kynnet laitattamassa... ;D
Ok, jatkan lukemista. Oikein ihanaa syksyn jatkoa ja mennään lenkille, kun asumme lähempänä :) Terkuin, Sanna

Niina kirjoitti...

Sanna: Mukavaa kun piipahdit täällä, ja kivaa kun muutatte "kulmille". Täällä maalla 5-10km etäisyyttä ei ole matka eikä mikään.... eihän täältä ole edes kovin pitkä matka Martinlaaksoon, ostarin toiseen kerrokseen Pretty Pointiin, jossa olen kynsiäni käynyt laitattamassa. :D :D :D